Turkcell, 20 Aralık'ta Ankara Söğütözü'nde, ileri teknolojilerle donatılmış yeni nesil Olağanüstü Durum Merkezi'ni açtı. Hermes İletişim olarak davetli kimliğimiz ile orada bulunuyorduk. Merkezde, sunucu barındırma ve disk alanı gibi hizmetlerin yanı sıra yedekleme hizmetleri, sanal sunucular ve birçok yeni nesil bulut servislerinin verilecek olması, Turkcell’in teknolojiyi bir adım daha ileriye taşıdığının açıkça kanıtıydı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, tesisin açılışında yaptığı konuşmada, bilgi güvenliğinin sadece Türkiye'nin değil dünyanın da gündemindeki bir konu olduğunu belirterek, bilgi güvenliğini çok önemsediklerini söyledi. Türkiye'de bilişim sektörünün her yıl büyüdüğünü, data trafiğinin ve data miktarının çok hızlı arttığını hepimiz biliyoruz!
Acarer’ de bu nedenle data merkezlerinin sayısının da hızla artırılması gerektiğini ve bunun için gerekli adımların atılmaya devam edeceğini açıkça dile getirdi.
Kesintisiz iletişimin önemini sıkça tekrarlayan Tayfun Acarer, bunu tüm bilişim sektöründeki işletmelerin bildiğini ve olağanüstü bir durumdan korunmak amacıyla, acil durum merkezlerinin mutlaka oluşturulması gerektiğini vurguladı. Tayfun Acarer ayrıca, güvenlik konusunda da veri hırsızlığının çok fazla olduğunu, verilerin yurt dışına çıkmaması için çok büyük adımlar atıldığını ve Olağanüstü Durum Merkezi'nin bu yüzden büyük önem taşıdığını söyledi.
Yeni açılan merkez, fiziksel olarak da yeteri kadar güvenli bir yapıyla tasarlanmış. Öyle ki veri kabinetlerinin bulunduğu odaya retina taraması ile giriliyor.
Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz de dünyada ve Türkiye'de teknoloji yatırımlarının artarak büyüdüğüne dikkati çekerek, bilgi ve iletişim teknolojilerinin çok daha yoğun kullanılır hale geldiğini söyledi.
Veri Merkezinin büyüklüğü gözümüzden kaçmadı. Bu tesis ile Turkcell’in Ankara’daki veri merkezi kapasitesini 1000 metrekarelik bir alana ulaşmış olması, gerçekten ciddi bir yatırım yapıldığını net bir biçimde kanıtlıyor.
Olağanüstü Durum Merkezi, küçük ve orta ölçekli 1.000 şirketin ihtiyacını karşılayabilecek bir kapasiteye sahip.
Merkez, TİER 3 standardında ve tamamı Turkcell tarafından tasarlanmış. Kişisel olarak belirtmek isterim ki TIER sertifikaları da halen tartışılır olmasına rağmen basit ve efektif yapısıyla en geniş anlamda kabul gören standart konumunda. TIER 3 sertifikası alan Turkcell bence bunu biraz da prestij olsun diye vurgulamıştı. TIER sertifikalarının hızlı değişen ve yenilenen bilişim sektöründe anlamını yitirdiğini düşünüyorum. Sertifikasyon konusuna karşı olmamakla birlikte, daha detaylı ve isabetli veriler sunan standartlar geliştirilmesi gerektiğini savunuyorum.
Dünyada enerji maliyetleri giderek artıyor ve Turkcell’in de bu konuda ciddi girişimleri olduğu aşikar. Veri merkezinin tasarımı da özel olarak yerli mühendisler tarafından hazırlanmış ve %70’e varan bir enerji tasarrufu sağlayan çevreci bir yapıya sahip. Umarız yeni açılacak veri merkezlerine de LEED sertifikası alınması için çalışmalar yapılır.
Açılıştan sonra içeriyi gezme fırsatımız oldu ve görünen o ki, dünyada AT&T gibi büyük operatörler tarafından kullanılan kapalı klima oda tekniği, Türkiye'de de ilk kez Turkcell tarafından hayata geçirilmiş. Turkcell'in bu veri merkezinin yıllık PUE (Power Utilization Efficiency - Güç Kullanım Etkinliği) ortalaması dünyadaki emsallerini geride bırakıyor. 1.4'ün altında olan bu değer, dünyaca tanınmış veri merkezi liderlerine çok yakın olmasının sebebini açıklıyor. Değerin ölçümlenmesinde baz alınan toplam güç gereksinimleri, mekanik soğutma kapasiteleri, kabin başına kilovat değeri, yükseltilmiş zemin alanı ve tesis için kullanılabilirlik seviyesi, ledli aydınlatma ile sağlanan %70 enerji tasarrufu, herhangi bir olası depreme karşı raylı ve bilyalı sistemin oturtulması, yangınlara karşı 128 saat dayanıklı oluşu gibi planlama ve uygulama kriterleri dikkate alınınca 3.5 milyon liralık yatırım fazlasıyla göz dolduruyordu.
Bir cevap yazın