Kriz dönemleri gibi birçok konuda bütçede kısıtlamalara gidilen durumlarda etkin bir pazarlama ve tanıtım kampanyası yürütmek ciddi anlamda zordur. İstenilen mecraya, istenilen tarihte, istenildiği kadar ulaşılamaz. Bunun etkisi de zaten krizde olan bir kurum için çok daha yüksek hissedilir.
Kriz Dönemlerinde Yaşanılan Sorunlar Nelerdir?
- Kurumlar, kriz dönemlerinde birçok alanda bütçe kesintisi yapar. Bu nedenle hem kurum içi, hem de kurum dışı iletişim zarar görür.
- Gazete, TV, radyo gibi mecralara verilen reklamlar yüksek maliyetlidir. Bu mecralar, yüksek kullanım oranlarına sahip olsalar da; ekonomik krizden etkilenen bir firma tarafından kolaylıkla tercih edilmeyebilir.
- Açılış duyurusu, özel gün veya kampanya gibi mesaj içerikleri eskisi kadar sık gönderilmeyebilir. Bu yüzden müşteriler ile kurulmuş olan bağ zayıflar.
- Ürün ve hizmetler hakkında detaylı bilgilendirme yapılamadığı için kriz dönemi kolay bir şekilde atlatılamaz.
- Bazı kurumlar, mevcut iş akışını korumak amacıyla küçülme yoluna gidebilirler.
Peki krizden etkilenen firmalar, iletişim faaliyetlerini nasıl yürütebilirler? Düşük bütçe ile hedef kitleleriyle nasıl iletişim kurabilirler?
Bunun için ihtiyaç duyulan çözüm Toplu mesajlaşma servisleri ile mümkün. Buradaki en önemli kriter maliyettir. Krizin en çok etkilediği konu olan bütçenin rahatlamasını sağlar. Çünkü binlerce kişiye düşük maliyetle mesaj gönderilir ve fiyat/performans oranı oldukça yüksektir. Ayrıca mobil platformların yaygınlaştığı bir çağda, müşterilere kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabileceği iletişim çözümleridir.
Toplu Mesajlaşma, kriz döneminde nasıl avantaj sağlar ?
-
Toplu mesajlaşma düşük maliyetlidir. Düşük bütçeyle etkin bir tanıtım yapmanızı sağlar. Diğer mecralar ile karşılaştırıldığında çok daha fazla kişiye, çok daha düşük bir bütçe ile ulaşırsınız. Kısacası çok fazla kaynağa ihtiyaç duymadan hedef kitle ile iletişim kurulur.
Örneğin; bir açılış için ek olarak fotoğraf çekmeye, broşür bastırmaya ihtiyaç duymazsınız. Mevcut data içinden bölge halkına göndereceğiniz Hedefli SMS ile beklediğiniz geri dönüşü alabilirsiniz.
-
Kriz döneminde işi şansa bırakacak bir bütçe olmayacaktır. Dolayısıyla yayınlanacak içeriğin başarı oranının yüksek olması gerekir. Herkes sosyal ağlarda yer almayabilir, herkes TV izlemeyebilir, herkes gazete okumayabilir ama herkes telefon sahibidir. Bu yüzden toplu mesajlaşma ile hedeflenen başarı oranına ulaşılabilir.
Akıllı telefonların özellikle ülkemizde oldukça yaygın olarak kullanıldığını düşünürsek; hemen herkese göndereceğiniz mesajlar ulaşacaktır. Mobil pazarlamanın bu denli yaygınlaştığı ve güç kazandığı bir çağda toplu mesajlaşmanın gücünden faydalanmamak olmaz.
-
Toplu Mesajlaşma hedef odaklıdır. Hedef kitle veri tabanı üzerinden filtrelenip, tamamen istenilen kişilere gönderim yapılır.
Örneğin; T.C. kimlik numaralarına göndereceğiniz SMS veya IVR mesajları ile alacak takibi gibi zahmetli bir işlemi, daha hızlı ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirirsiniz. Zaten krizin etkilerini hissederken, daha az mesai ve kaynak tüketerek zorlu geçebilecek bir süreci kolaylıkla atlatırsınız.
-
Toplu mesajlaşma servisleri sayesinde kurumlar sık sık mesaj gönderebilme şansına kavuşurlar. Kısıtlı olan reklam ve pazarlama bütçesini tek bir mecraya harcamak yerine; toplu mesajlaşma ile binlerce müşteriye mesaj gönderilir.
Örneğin; sadece erkeklere yönelik bir kampanya yaptınız. Veri tabanınızdaki erkek müşterilerinize Sesli Mesaj göndererek kampanyanızdan haberdar olmalarını sağlayabilirsiniz. Böylece mesajınız sadece o kampanya için belirlediğiniz kesime ulaşır.
- Toplu mesajlaşma servisleri kolaylıkla ölçümlenebilir. Gönderilen her bir toplu mesajlaşmanın başarı oranı tek tek incelenebilir. Bu yanıyla toplu mesajlaşma, bütçenin dikkatli bir şekilde denetlenmesi gereken kriz dönemlerinde büyük önem taşır.
Ekonomik krizin etkilerini azaltacak bir kalkan olan Toplu Mesajlaşma servisleri, sadece kısıtlanan bütçeleri korumakla kalmaz; mevcut insan kaynağının da verimini arttırır. Kurumların mevcut düzenlerini korumalarını ve iş akışlarını bozmalarını engeller.
Bir cevap yazın