SMS’in anlık mesajlaşma dünyasındaki önemi
Kedilerin dokuz canı vardır deseler de görünüşe göre SMS’in canlarının bir sınırı yok. Mobil anlık mesajlaşma SMS’in sonu olarak ilan edilmiş olsa da daha yakından baktığımızda bu durumun SMS’in iş dünyasında değerini aslında daha çok arttırdığını görüyoruz.
Söz konusu mobil anlık mesajlaşma olduğunda oyunu değiştiren Blackberry ve onun Blackberry kullanıcıları arasında kullanıma yönelik sağladığı görünürde ücretsiz mesajlaşma hizmeti oldu. Son analiz raporlarına göre sevk edilen cihaz sayısı cinsinden ikinci çeyrekte sıralamada oldukça gerilemesine rağmen Blackberry bazı ülkelerde hala bir numaralı akıllı telefon. Sektör yorumcularının bize yaptığı bir hatırlatma da, ortaya çıkan hızlı ivmenin sebebinin, Blackberry anlık mesajlaşma hizmeti olduğunu fark edene kadar, başlangıçta yakalanılan başarının Blackberry şirketini bile şaşırttığı doğrultusunda. Ek olarak, bu durumun getirdiği sonuçlardan biri de “sohbet”in dışında kalmak istemeyen diğer aile bireyleri ve arkadaşların da bu cihazlara ilgi göstermesi olmuştur.
Bunları takiben uygulama geliştiricileri WhatsApp gibi yazılımlar üreterek, diğer cihaz sahiplerinin de veri bağlantısı açısından düşük maliyetli bu mesajlaşma sohbetlerine dahil olmasını sağladı. Tüm bu kullanıcıların giderek daha az metin temelli kısa mesaj göndermeye başladığını düşününce insanın aklına SMS’in bu oyunun dışında kaldığı gelebilir.
Ancak iş dünyasında SMS iletişiminin durumu hiç de sanıldığı gibi değil. Kullanıcıların SMS’den çok daha az maliyetli olan mobil anlık mesajlaşmaya (MIM) geçmeleri sonucu kişisel SMS kullanımının azaldığı ve bu durumun kişiden-kişiye (P2P) mesajlaşmadan iyi kar eden servis sağlayıcılara zarar verdiği inkar edilemez; ancak, SMS’in kendine has özellikleri, özellikle de söz konusu acil durum, iş ya da aşırı bilgi yüklenmesinin idaresi konuları ise, uygulamadan-kişiye (A2P) mesajlaşmada kendisine hala bir üstünlük sağlamakta.
SMS, MIM’den faydalanır
MIM’in popülerliği operatörler adına kaybedilen SMS gelirleri adı altında kötü haber olsa da -operatörler bu durumu hafifletmek adına kullanıcılara paketler sunuyorlar- hatırlatma, acil durum iletişimi, müşteri ilişkileri yönetimi ve daha birçok başlıkta SMS kullanan şirket ve kurumlar için bu durum iyi haber anlamına geliyor. SMS kanalı, ister bir bankacılık uyarısı, toplantı hatırlatması ya da ister bir gelişmeye dair güncelleme olsun, görev ve hizmet açısından kritik bilgilendirmeler açısından daha da güçlenmiş durumda. Hali hazırda bile Anlık Mesajlaşma kullanıcıları bir sohbet esnasında gereksiz olduğu için anlık mesajların uyarı tonlarını kapatmayı tercih ediyor. Burada ortaya çıkan ironik sonuç ise SMS’in Anlık Mesajlaşma’yı başlatmak için uyarı olarak kullanılması.
SMS her zaman her yerde
Şirketler diğer iletişim kanalları ile de çalışmış olsalar da, müşterilerinin her bir şirket ile iletişim kurabilmek için ayrı bir uygulama indirmeleri ve kurmalarının gerekliliği konusunda müşterilerine ısrarcı olmayı tercih etmeyeceklerdir. Hem sadece temel fonksiyonları bulunan hem de akıllı telefonlarda gömülü olarak gelen SMS özelliği şirketler ve müşteriler için daha uzunca bir süre tercih ettikleri iletişim kanalı olacaktır.
Entegrasyon Kolaylığı
Yazılım geliştirme açısından olduğu gibi yeni bir iletişim kanalının yazılıma entegre edilmesi zaman ve çaba gerektirdiğinden stabil bir teknoloji seçilmesi akıllıca bir davranış olacaktır. MIM pazarı nispeten daha genç ve çok parçalı olduğundan mobil mesajlaşmayı bir uygulamanın içine entegre etmek isteyen bir geliştirici için tek bir çözüm var: SMS.
Aşırı bilgi yüklenmesinin asenkron iletişim ile yönetilmesi
SMS, gönderenin masrafı üstlendiği ve nispeten daha maliyetli bir teknoloji olduğu için yapısı itibariyle aşırı bilgi yüklenmesini sınırlandırmaktadır. SMS, bir telefon çağrısı ile kıyaslandığında ise, alıcıya kendi istediği zaman geri dönebilme özgürlüğü tanıdığından daha az müdahalecidir.
Ünlü yazar Mark Twain’in yanlışlıkla öldüğünün zannedilmesi ardından “Ölümümle ilgili haberler abartılıyor” açıklamasında olduğu gibi, SMS’in en son iletişim teknolojileri karşısında kendine has özellikleri sayesinde değerini korumaya devam ettiğini görüyoruz.
Güzel Bir yazı olmuş 🙂