Geride bıraktığımız son birkaç yıl içerisinde QR kodları hemen her yerde görmeye başladık. Şişelerde, faturalarda, web sitelerinde ve aklınıza gelebilecek her noktada QR kod kullanıldı. Bu kadar yoğun kullanılmasındaki en büyük sebep, görsel öğelerin önemli olduğu bir çağda yaşamamız.
QR kodun yoğun bir şekilde kullanılması bir süre sonra insanların algısında zayıflama yarattı, çünkü her yerde karşılarına çıkıyordu. Ancak, iyi kurgulanmış QR kodlar ciddi anlamda geri dönüş sağladı. İşte size en başarılı QR kod stratejileri:
1. Bir amacı olmasına dikkat edin
QR kodu sadece yerleştirmek için kullanmayın. İyi belirlenmiş bir amacı olmasına dikkat edin. Ürün hakkında bilgi mi vermek istiyorsunuz? Ya da indirim kuponunuzu QR kod ile mi dağıtıyorsunuz? Ne yapmak istediğinizi iyi bilmelisiniz
İngiltere’de bir emlak ofisi, satılık ya da kiralık ilanlarında QR kod kullanmış. Gayrimenkul hakkındaki bilgilere erişim QR kod ile pratik bir şekilde sağlanmış. Burada emlak ofisinin hem QR kodu kullandığı nokta çok akıllıca hem de amaç belirlemeleri çok net.
2. Masaüstü siteye yönlendiremeyin
QR kodlar telefon vasıtasıyla taranıyor. Dolayısıyla kodu bir siteye yönlendirecekseniz bu sitenin mobil için optimize edildiğinden emin olun. Yoksa kullanıcı deneyimine büyük bir darbe vurmuş olursunuz.
3. Yerleştirmede hata yapmayın
QR kod ile başarı örnekleri olduğu kadar başarısızlık örnekleri de çok fazla. Hatta bazıları uçuk kaçık bile diyebiliriz.
Yukarıdaki örnekte de görebileceğiniz üzere uçağın arkasına QR kodun bulunduğu bir bez bağlanmış. Bunu tarayabilmek için Superman olmak gerekiyor. Normal bir insanın bu kodu tarayabilmesi mümkün değil. Yani böyle bir uygulama, QR kod stratejileri arasında hiç yer almamalı.
Bir diğer kötü örnek ise insanların erişemeyeceği yerlere yerleştirmek diyebiliriz. Dev bir posteriniz var diyelim. Bu posterin en ücra köşesine yerleştireceğiniz QR kodun hiç yararı olmayacaktır.
QR kodun taranabilmesi için mümkün olduğunca sabit durması gerekiyor. Otobüslere de yerleştirildiği örnekler var ancak özellikle yoğun trafikteyken bu kodu taratmak çok kolay. Yani uçak örneğindeki başarısızlık burada söz konusu değil.
QR kodu yerleştirmek için en doğru mecralar: Dergiler, gazeteler, web siteleri, email’ler, ürün paketleri gibi kolay ulaşılabilecek noktalardır.
4. Ebatları mecraya göre uyarlayın
Her mecraya göre QR kodun büyüklüğü de değişmelidir. Bir billboard’a bakmak ile bir dergiye bakmak arasında mesafe olarak çok fark vardır. Dolayısıyla taratma mesafesi de farklılaşacaktır. Dergilere daha ufak, billboard’lara ise daha büyük kodlar yerleştirmelisiniz.
5. Linkleri kısaltın
QR kod her ne kadar yalnızca bir şekil gibi gözükse de içerisinde veri taşır. Kod ile verdiğiniz her türlü içerik bir veri demektir. Eğer müşterilerinizi bir sayfaya yönlendirmek istiyorsanız sayfanın tam adresini vermenize gerek yok. Goo.gl veya bit.ly gibi link kısaltma servislerinden yararlanıp mevcut link için harcanacak veriyi en az seviyeye indirebilirsiniz.
6. Faydayı önceden belirtin
QR kod stratejileri arasında önemli bir madde daha. Kodu taratmak çok zor bir iş değil. Yalnızca ilgili uygulamanın telefonunuzda yüklü olması gerekiyor. Ne kadar kolay bir iş olursa olsun, müşterinin kodu taratınca ne ile karşılaşacağını bilmesi gerekir. Bilgi mi alacak, kampanyaya mı katılacak, başka sayfaya mı gidecek… Müşteri bunları bilirse taratmak için de o kadar istekli olur.
7. Test edin
Bir servisin verimliliğini öğrenmenin en iyi yolu onu test etmektir. Yönlendirmelerin ve diğer içeriklerin doğru görüntülenip görüntülenmediğini, farklı tip cihazlarla test ederseniz ileride sorunlar ile karşılaşma oranınız da o denli düşük olur.
8. Raporları takip edin
QR kodun geri dönüşlerini sürekli olarak ölçümlemeniz gerekebilir. Müşterilerin ne şekilde etkileşime geçtiğini öğrenirseniz, yönlendirdiğiniz sayfayı da eş zamanlı olarak zenginleştirebilirsiniz.
Kod üretmek zor bir iş değil. İnternette ücretsiz olarak kod üretebilen birçok site bulmak mümkün. Firmanızla ilgili bir metni, web sitenizi ya da görseli, bu siteler vasıtasıyla QR kod haline getirebilirsiniz.
QR kodun uygulama alanı çok geniş ancak, doğru kullanmanız gerekiyor. QR kod stratejileri, hedef odaklı ve gerçekten değer sağlayan bir yapıda olmalı. QR kodu iyi kullanabilmek için diğer servislerin de desteğini alabilirsiniz. SMS ve Email servisleri, QR kod ile etkili bir şekilde kullanabileceğiniz iletişim kanallarının başında gelir. Siz de QR kod uygulamalarını İletişim Makinesi servisleriyle beraber kullanın, etkinliği arttırın.
Kaynak: Econsultancy
Bir cevap yazın