Entellektüel sermaye yani insan gücü bir kurumun başarısındaki en önemli faktördür. Dolayısıyla bir kurum için en doğru adayların en profesyonel şekillerde doğru görevlere yerleştirilmesi İnsan Kaynakları’nın en önemli görevi ve stratejik insan kaynakları planlamasının en önemli işlevlerinden biridir.
Araştırmalar sonucu görülmüştür ki başarılı insan kaynakları politikalarının ve İK departmanı alt yapısının varlığı bir kurumun başarısı ile doğru orantılıdır. İyi işleyen insan kaynakları departmanları olan firmalara girmek zor ve işe alım süreci kapsamlı olmakla birlikte bu firmalardan çıkarılma ya da ayrılma oranı da düşüktür, yani personel devir hızı azdır. Bir firmadaki yüksek personel devir hızı oranı; kurumda insan kaynakları uygulamalarının başarılı olmadığına, doğru işe doğru eleman eşleştirilmesinin yapılamadığına, çalışanlarda stres, iş tatminsizliği, çatışma, iletişimsizlik, bağlılık sorunlarına rastlandığına işaret eder. Bu nedenle insan kaynakları uygulamaları dikkate alınmalı ve analizlere azami dikkat harcanmalıdır.
Doğru iş için seçilen doğru iş gücü, daha yüksek verim ve daha yüksek performans değerleri anlamına geldiği gibi, iş ortamının daha neşeli, eğlenceli, açık iletişimin kurulabildiği, dinamik olabileceğini de gösterir. Doğru işe yerleştirilen ve IK süreçleri ile desteklenen çalışan işini severek yapar, çalıştığı kuruma bağlılık hisseder.
Bir IK uzmanının görevi kurum kültürüne ve organizasyon yapısına uygun elemanlar işe almak, performanslarını sürekli olarak gözlemek ve gelişimlerine destek olmaktır. Doğru adayın seçilebilmesi için öncelikle kapsamlı bir iş analizi sürecinden geçmek, kurumun ihtiyaçlarını doğru belirlemek gerekir. Bu şekilde işe alınacak kişinin kurum içinde yapması gereken görevler ve bu görevleri etkin bir şekilde yerine getirmesi için gereken nitelikler ortaya çıkacaktır.
Türkiye’de insan kaynakları uygulamalarının personel idaresinden çıkarak daha “insan” odaklı olması ile seçme ve yerleştirme sürecinin önemi de anlaşılmaya başlanmıştır. Seçme ve yerleştirme iki farklı aşamanın bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Seçme; doğru adayın seçilmesi, yerleştirme ise seçilen adayın oryantasyon sürecinin planlaması ve kuruma adaptasyonu sürecidir.
Özellikle son 10 yıldır, deneme yanılma yöntemi, etkin insan kaynakları uygulamalarına sahip firmalar tarafından terk edilmeye başlanmıştır, doğrusu da budur. Bu değişimi destekleyen en önemli yan faaliyetler; performans sistemleri, motivasyon çalışmaları, takım çalışmaları, eğitim ve koçluk faaliyetleri olarak listelenebilir.
Hermes İletişim ve VAS Telekom firmaları süreçlerini bu odak doğrultusunda yönetmekte ve insan kaynakları departmanına gerekli yatırımları yapmaktadırlar. Bu konunun önemini ve hassasiyetini çok net görüyoruz; oryantasyon, rotasyon ve eğitim süreçleri için politikalar geliştiriyor ve bu politikaların ekip arkadaşlarımızın profesyonel hayatlarını kolaylaştıracak ve hedefledikleri kariyer planlamasında başarılı olabilmelerini sağlayacak niteliklerde olması için azami çaba sarf ediyoruz.
Bir cevap yazın