SMS ile Pazarlama Stratejinizi Baltalayan 4 Hata

Herkes SMS ile kampanya yapabilir ancak herkes bu kampanyayı layıkıyla yapamaz. Hatta bazı firmalar vardır ki, gönderdikleri SMS’lerin yarardan çok zarar getirdiğinin farkında bile değildir. SMS ile pazarlama planında yapılan yanlışlar yüzünden, firmadan SMS almak istemeyen müşteri sayısı hızlı bir şekilde çığ gibi büyür.

Ama siz hata yapmaktan korkmayın! Çünkü müşterinize faydalı içerikler sunmanız ve hata yapmamanız için gereken her şeyi size anlatacağız. Bunu sağlamanın en iyi yolu olarak, en çok yapılan yanlışların altını çizmeyi belirledik.

1. Gönderilen Mesaj Sıklığı

Müşterilerin “SMS almak istemiyorum” demesindeki en büyük sebep, mesajların çok sık gönderilmesi yüzündendir. Size genelde olanı anlatalım. Yerel bir işletme (mesela restoran) Toplu SMS hizmeti satın alır. Yeni pazarlama kampanyasını hayata geçirmek için çok heveslidir. Müşteriye her gün günlük menüler, günün çorbası hakkında SMS gönderir, indirim kuponları ile dikkatini çekmeye çalışır. Ancak bu sıklık yüzünden aynı mesajı tekrar tekrar göndermeye başlar. Müşterinin gelen mesaja ilgisi azalır ve sonunda müşteri bu durumdan bıkarak, SMS listesinden çıkar. Kısacası gönderilen onca mesaj, amacına ulaşamaz ve aksine zarar verir.

Bu gibi problemle karşılaşmamak için, kurumunuza özel olan zamanlamayı iyi planlamanız şart. Her kampanyanın kendine has, doğru bir zamanlaması vardır. Bir pizza restoranı için örnek verelim. Pizza kutularının üzerine “Pizza yaz, 6874’e gönder, bedava ürünü kazan!” gibi bir metin yazın. Müşteriler bu numaraya mesaj attığında, cep telefonlarına bir dahaki siparişlerinde geçerli olmak üzere bedava patates verin. Birkaç gün sonra tekrar SMS gönderin: “Bugün yemek yapmak istemiyor musunuz? Neden şimdi bir pizza sipariş vermiyorsunuz? Üstelik yanında ücretsiz patates hediyesi var!”. Bu şekilde bir kampanya ile çok daha fazla geri dönüş alırsınız. Ayrıca SMS listenizden kimseyi kaybetmemiş olursunuz.

Yukarıdaki örnekteki en kritik nokta, ilk temas için müşteriyi beklememiz oldu. Onlara sürekli fırsat sunmak yerine, tek bir fırsattan yararlanmalarını sağladık ve bundan sonraki iletişimi de aynı fırsat üzerinden kurduk. Bundan sonra haftalık olarak müşteriyle rahatlıkla iletişim kurulabilir.

2. Mesaj Tonu ve İçeriği

Ne söylediğiniz kadar nasıl söylediğiniz de çok büyük önem taşır. Birçok kişi, mesaj tonunuz yani üslubunuz yüzünden içeriğinizi beğenmeyebilir. Şaka yapmaya, esprili olmaya çalışabilirsiniz ancak bu her zaman tutacak diye bir kural yok.

Bir de konunun içerik tarafı var. Üslubunuz beğenilse bile içeriğiniz beğenilmeyebilir. İçeriğin ilk başta ilgi çekici ve müşteriye fayda sağlar nitelikte olması gerekir. Eğer müşteriye “Ben neden bu firmadan SMS alıyorum?” sorusunu sorduruyorsanız ortada ciddi yanlışlar vardır.

Üslubun ve içeriğin bir uyum içerisinde olması, sağlanan faydayla müşteriyi ikna etmesi gerekir. Bunu sağlamak için çok basit bir yöntem var: Kendi üzerinizde deneyin. Gönderim yapmadan önce her SMS içeriğini okuyun ve kendinizi hedef kitlenizin yerine koyun. Aynı mesajın farklı şekillerini ortaya çıkarın ve onları deneyin. Mesela kelimelerin eş anlamlılarını kullanıp bir de öyle okuyun. Cümleleri değiştirin, kelimelerin yerleriyle oynayın. En iyiyi yakaladığınız şekliyle mesajı gönderin.

3. Promosyonlar

SMS ile pazarlama kampanyalarında olmazsa olmazların başında promosyonlar gelir. Teşvik edici nitelikte olan promosyonlar, mesajın başarı oranını da doğrudan etkiler. İndirim, bedava ürün/hizmet, yarıya indirilmiş fiyat gibi promosyonlar, SMS ile pazarlama kampanyanıza yeni müşterileri kolayca dahil eder. Dikkat etmeniz gereken şey, promosyonu nasıl sunduğunuzdur.

Kendinize “Müşterime sunduğum içerikler ne kadar değerli?” diye sorun. Örneğin; 200 liralık bir eşyada 20 liralık indirim pek bir şey ifade etmeyebilir. Ama düzenlenen bir etkinlikte, çocuklardan bilet parası almamak çok daha değerlidir.

Promosyonları gönderirken, geri bildirimleri de iyi analiz etmeniz gerekir. İlk gönderimden hiç sonuç alamadıysanız kısa sürede, aynı konu için defalarca mesaj atmanız hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Aksine müşterileriniz için bu durum itici gelecektir. Sonuç almak için panik yapmayın; her gönderimden sonra raporları takip ederek iyi analizler yapın. Belki içerikte, belki sunduğunuz promosyonda bir hata vardır. Gerekli düzeltmeler için çaba harcayın ve müşterinizin neye olumlu tepki verdiğini öğrenmeye çalışın.

4. SMS İle Pazarlama Dışındaki Marka Deneyimi

SMS göndereceksiniz ve içerikten, üsluptan, promosyondan eminsiniz. Her şey dört dörtlük gözüküyor. Bütün bunlara rağmen SMS ile yapacağınız pazarlama kampanyanız hala başarısız olabilir. Müşteriyle temas kurulacak birçok kanal var. Gazete, dergi, televizyon, internet, email, mağaza gibi mecra ve kanalların her biri aslında markanızı temsil eder, vitrindir. Siz belki SMS ile yapacağınız kampanyayı çok iyi planlamış olabilirsiniz ancak mağazada yaşanan bir sorun, müşteriyle olan tüm ilişkiyi bitirir.

SMS’i yalnızca bir duyuru, satış aracı olarak görmezseniz yukarıda bahsettiğimiz sorunların da belli oranda üstesinden gelebilirsiniz.

Diğer iletişim kanalları ve hizmetleriniz hakkında SMS yoluyla anket yapabilirsiniz. SMS ile yapılan anketler hem pratiktir hem de hızlı geri dönüş alınır. Mağazanıza uğrayan bir müşteriye SMS göndererek, alışveriş deneyimi hakkında geri bildirim alabilirsiniz. Ya da satın aldığın bir ürün hakkında görüşlerini öğrenebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken konu, aldığınız geri bildirime göre hızlı bir şekilde harekete geçmek olmalıdır. Görüşlerine ve geri bildirimine değer verildiğini, uygulamalı olarak gören bir müşterinin markaya olan bağlılığı artar.

SMS ile pazarlama için anahtar nokta müşteriyi, müşterinin ihtiyaçlarını, markanızı, ürünlerinizi/hizmetlerinizi çok iyi tanımaktır. Bu dört konuyu birbirine bağlayacak, uyum sağlayacak içeriği yakaladığınız an SMS’ten yüksek geri dönüş almaya başlarsınız.

Kaynak: Jatxt


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.