Daha önce temas kurmadığınız kişilere ilk mesajı göndermek daima zordur. LinkedIn, kartvizit, üye listesi, katılım formu ya da etkinlikler yoluyla kişilerin Email adreslerine ulaşılabiliyor. Ama asıl sorun bundan sonra başlıyor: İzinli Pazarlama kapsamında, kişilerin izinlerini almadık. Peki bu durumda, bu kişilere nasıl içerikler göndermeliyiz?
Eğer aktif bir Email ile Pazarlama programınız yoksa aylar hatta yıllar öncesinden edindiğiniz email bilgileri geçerliliğini yitirecektir. Çünkü onlara düzenli olarak gönderim yapmadınız ve aranızda bir bağ oluşmadı. Peki bazı Email gönderimleri neden başarısız olur? Çok basit, kişiler iş, adres, servis sağlayıcı (Gmail, Yahoo, Outlook vs.) değiştirmiş olabilir. Bir diğer ihtimal ise statüleri değişmiştir. Örneğin; üniversitedeyken bilgilerine eriştiğiniz bir müşteriniz, üniversite bittikten sonra irtibat bilgisi olarak başka Email adresini kullanabilir.
Bu konuda biraz da insan davranışlarını incelemeliyiz:
- İnsanlar, bir firmadan içerik almak için onay verirler. Ancak, bir süre sonra bu firmadan Email almadıkları takdirde firmayı unuturlar ve sonradan görseler bile algıları köreldiği için mail’i açıp okumazlar.
- Kişiler, dönemsel olarak ürün ve servislerinizle ilgilenebilirler (yeni çocuğu olan bir aileyi ele alalım). Ama çocuk büyüdükçe sizin ürün ve servislerinize olan ilgi de azalacaktır.
Eğer bir süre önce Email adresini edindiğiniz ancak, hiç mesaj atmadığınız bir müşteri grubunuz varsa; ilk atacağınız mesajda izin istemeniz etkili olacaktır. İzinli Pazarlama yöntemi sayesinde sizi unutmuş olsalar bile kendinizi hatırlatabilir ve izin istediğiniz için bu mesajınız ters etki yaratmaz.
Peki İzinli Pazarlama neden bu kadar önem taşıyor? Öncelikle bu müşterilerle aranızda kuvvetli bir bağ yok hatta uzun süredir sizden haber alamadıkları için kim olduğunuzu unutmuş bile olabilirler. Bu durumda direkt olarak bir pazarlama içeriği göndermeniz, müşteri tarafında itici olarak algılanabilir. İzinli Pazarlama listenize müşteriyi dahil etmeyi istemeniz, ilk olarak “ince ve kibar” bir davranıştır. Ayrıca size kendinizi tekrardan tanıtmanız için bir fırsat yaratır. Müşterinize kısa kısa bilgilerle kendinizi hatırlatırsınız ve kaldığınız yerden devam edersiniz. Tüketicilerin son derece seçici oldukları şu dönemde, İzinli Pazarlama sayesinde birçok kilitli kapıyı açabildiğimizi söylememiz gerekiyor.
İzinli Pazarlama konusunda yazılıp çizilecek çok şey var. Eğer müşterinize nasıl ulaşacağınız bilmiyorsanız, küçük bir “soru sormanın” size sunabileceği çok fırsat vardır.
Kaynak: Marketingprofs
Bir cevap yazın