sms mi whatsapp mı

SMS ile ilgili kötü kehanetlerin aksine, B2C ve B2B alanındaki toplu mesajlaşma sayısı çift haneli rakamlarla büyüyor. SMS, 20. Yılını ölümüyle ilgili makaleler eşliğinde kutluyor. Bu makalelerde ortak olarak vurgulanan konuysa mesajlaşmanın yeni formlarıyla alakalı. Ancak, veriler bunun tam tersini söylüyor.

14-18 yaş arasındaki kullanıcılar, günde ortalama 60 SMS gönderiyor. Bu rakam, eminiz ki ölen bir servisin sağlayabileceğinden çok daha yüksek. İşin aslı, bu jenerasyon satın alım gücünü elde ettikçe, SMS’in de onlara ulaşmak için çok daha kritik bir yol haline geleceği aşikar.

Gelelim işin öteki boyutuna, yani IP tabanlı mesajlaşma çözümlerine. Whatsapp ve Viber gibi mesajlaşma çözümleri elbette servis sağlayıcılara bir darbe vurdu, bu inkar edilemez. Bu uygulamalar, bir IP kanalı üzerinden bireysel ya da grup olarak mesajlaşma imkanı yaratıyor. Bireysel mesajlaşmanın IP üzerinden yapılması, SMS gönderiminden gelen gelirin de düşmesi anlamına geliyor.

IP tabanlı mesajlaşma çözümlerinin de eksileri yok değil. En başta arkadaşınızın da aynı programı kullanıyor olması zorunlu, yoksa mesaj gönderilemiyor.

Peki şimdi size kritik soruyu soruyoruz. Markanızı, müşterinizle buluşturmak için bir toplu mesajlaşma çözümü arıyorsunuz, Hangi uygulamayı kullanmalısınız?

Cevabınız aslında belli çünkü ortada tek bir seçenek var: SMS. Çünkü Whatsapp gibi servislerde yalnızca bireysel kullanım yapılabiliyor. Yani bir firma, müşterisine Whatsapp yoluyla ulaşamıyor. Bu yüzden de kişisel gönderimlerde tahtı sallantıda olan SMS, kurumsal gönderimlerde şahlanıyor.

IP tabanlı çözümlere karşı SMS’in en büyük kozlarından biri, 6 milyar cep telefonunun tümüne gönderilebiliyor olmasıdır. Özellikle kurumsal gönderimlerde SMS rakipsizdir.

2011 yılında Avrupa, Orta Doğu ve Afrika gibi üç tane oturmuş pazarda bile SMS’in %29 oranında pazar payını arttırdığı ölçümlendi. Asya’da ise %120 gibi çok yüksek bir rakam görüldü.

Juniper Research tarafından yapılan ön görüye göre, SMS, 2016 yılında bütün kurumsal gönderimleri domine edecek ve rakipsiz olacak.

Mobil cihazların sayısı kontrol edilemeyecek şekilde artıyor ve mobil cihazlar, müşteriye ulaşmak için iştah kabartıcı hale geliyor. Reklam, pazarlama, bilgilendirme ve hatırlatma gibi içerikleri, mesaj formatında SMS’ten başka bir servis ile göndermek mümkün değil.

Size bir net bilgi daha: Gönderilen SMS mesajlarının %90’ı 3 dakika içerisinde okunuyor!

Mobil cihazlar şu anda reklam ve pazarlama uzmanlarının ilgi odağı halinde. Çünkü herkesin elinde cep telefonu ve akıllı telefon var. Yani tüm müşterilere ulaşılabilecek bir ortam var. Whatsapp’ı biz de seviyor ve kullanıyoruz ama iş, siz değerli müşterilerimize ulaşmaya gelince SMS’ten şaşmıyoruz.

Kaynak: Mobilecommercedaily


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.