Cep telefonlarının hayatımıza ilk girdiği yılları hatırlar mısınız? Hem cihazların hem de konuşma ücretlerinin oldukça pahalı olduğu zamanlardı. Güzel; cep telefonu denen icat ile artık –en azından çektiği, yani sinyal olan- her yerden iletişim kurabiliyorduk ama bu iletişimin sesli olmasının yüklü bir faturası vardı. Tam o noktada SMS yardımımıza koştu. Her telefon ile yerleşik gelen bu mesajlaşma sistemi bizi kabarık faturalardan kurtarıyor ve ulaştırmak istediğimiz “mesajı” göndermemizi sağlıyordu.
Kısa süre içerisinde her türlü randevulaşma, tebrik, hatta acı hatıralar bıraksa bile “ayrılık ilanları” gibi haberlerin duyurulmasında bir numaralı araç oldu SMS. Telefonun sesini açamadığımız yerlerde bile SMS bize iletişimimizin kesilmemesinin yolunu açtı (sinema, tiyatro gibi yerlerde telefonunuzu kapatmak hala önemli bir sosyal sorumluluk elbette).
Basit SMS teknolojisini bu kadar bağrımıza bastıktan sonra hayatımıza yeni bir teknoloji girmeye başladı: İnternet. İnternet de cep telefonları gibi iletişim ihtiyacımıza yönelik bir teknoloji. Durum böyle olunca benimsenmesi ve yaygınlaşması göz kamaştırıcı bir hızla gerçekleşti. Yaratıcı beyinler de boş durmayıp kullanıcılara önce metin temelli sohbet odaları, ardından IRC gibi programlar ve nihayetinde de değişik özellikleri barındıran sohbet yazılımları sundular. Artık internetimiz açık olduğu sürece 24 saat iletişim halindeydik. Sadece yazı gösterebilen SMS’in bu yeni, renkli, interaktif teknolojiler karşısında mücadelesinin çok uzun süreceğini beklemek hayalcilik olur değil mi?
Hemen her bilgisayarda kurulu “MSN Messenger, Gtalk” vb. programlar varken cep telefonlarımızda hala neden SMS özelliği bulunduğunu düşündünüz mü?
SMS gönderebilmek için ayrı bir program kurmazsınız. SMS programını içindeki reklamlardan kurtulmak için satın almaz ve yazılımı güncellemekle boğuşmazsınız. Mesajlar farklı marka ve model telefonlarda bile aynı görünür. Bu pratiklik SMS kullanmanız için yeterli gerekçeleri oluşturmadı mı? Devam edelim… İnternetiniz sadece evde varsa dışarı çıktığınızda sohbet programlarını kullanamazsınız. “Ama benim mobil internet aboneliğim var” mı dediniz? Kullandığınız yazılımın özellikleri (ekstra fontlar, görseller vs.) ve tarifenize bağlı olarak bu yöntemi seçmenin size SMS göndermekten daha pahalıya gelmediğine emin misiniz? Yurt dışına çıktığınızda SMS göndermek yerine servis sağlayıcınızın anlaşmalı olduğu yabancı şirketin veri hattı üzerinden internet bağlantısı kullanmayı göze alacak kadar cesur ve cömert misiniz?
İletişim araçlarına 2 farklı değer biçebiliriz: kişisel ve ticari. İletişim bize hem kişisel bağlantılarımızı sürdürmeyi hem de bu araçları ticari açıdan ekonomik değere çevirmemizi sağlıyor. Durum böyle olduğu sürece ister SMS ister başka bir araç olsun kimsenin bir yere gittiği yok.
İnsanız. Aristo’nun deyimi ile “sosyal hayvanlarız” ve sürekli “iletişiyoruz”.
Bir cevap yazın